Temperatura oleju -problem

2000-2006 | silnik: S54
czosnecki

Temperatura oleju -problem

Post autor: czosnecki » sob cze 09, 2012 21:17

Witam wszystkich.

Czy ktos jest mi w stanie powiedziec, czy powinna mnei niepokoic temperatura oleju ponad 100 ( w okolicach 105) przy normalnej naprawde psokojnej jezdzie do 3 tys obrotow po miescie ? Ew czego moze to byc przyczyna ?

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: Temperatura oleju -problem

Post autor: kostek_ja » sob cze 09, 2012 21:53

Jaki olej? Jaka temp. na zewnątrz? Włączona test 7.0 i sprawdź też dokładną temp. wody.

Jeżeli było to w upalne dni to bym się nie przejmował.

czosnecki

Post autor: czosnecki » sob cze 09, 2012 23:42

Olej castrol edge 10w60 na dniach powinienem juz go wymieniac moze dlatego ... ? Temp na zewnatrz ok 22/23 stopnie raczej chłodno i pochmurno... Temp wody w normie :|

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » sob cze 09, 2012 23:55

Możliwe,że nie działa visco albo wiatrak elektryczny.
Przy spokojnej jeździe jest to za duża temperatura używałeś klimatyzacji wtedy?

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz cze 10, 2012 00:09

czosnecki pisze:Temp wody w normie
Włącz test 7.0 to będziemy wiedzieć więcej, bo może być w górnej granicy. U mnie na kompletnie nie działającym visco temp. wody podczas normalnej jazdy była w normie. Wychylała się tylko na torze, w mega upał, albo jak się ją dłużej przeciągnęło w gorący dzień. Jednak olej miałem wtedy w normie.

Ja ostatnio miałem minimalnie ponad 100 stojąc w korku, ale termometr pokazywał 40 stopni na zewnątrz :)
czosnecki pisze:Olej castrol edge 10w60 na dniach powinienem juz go wymieniac moze dlatego ... ?
Ile zrobiłeś na tym oleju?

Ja bym na początek sprawdził czy prowadnica powietrza na chłodnicę oleju jest cała. Potem sprawdził wiatrak elektryczny i visco, a na końcu wyczyścił chłodnicę.

czosnecki

Post autor: czosnecki » ndz cze 10, 2012 22:48

Auto kupilem dosłownie tydzien temu i poprzedni własciciel powiedzial ze niedlugo zaswieci sie komunikat serwisu a najlepiej to zebym olej wymienil odrazu ... Zrobiłem tak, jak poinstruowales i wszystko wygląda ok ... Jutro jade wymienic olej i filtry. Dzisiaj jezdzilem dosyc ostro (na ile pozwalala pogoda - w krk dosyc mokro:) i max do 100 dochodzila temp oleju. Woda w normie . Wychodzi na to ze jednorazowo wskazowka wychylila sie ponad 100 i spanikowalem jako ze nei znam auta ... Dzieki serdeczne za zainteresowanie i pomoc mam nadzieje ze po zmianie oleju to juz sie nei powtorzy :)

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » ndz cze 10, 2012 22:55

No to kolego pochwal się w galeri nowym nabytkiem :-)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz cze 10, 2012 23:13

czosnecki, a nie wychyliła się tak może jak zgasiłeś na chwilę i potem odpaliłeś?

czosnecki

Post autor: czosnecki » czw cze 14, 2012 10:26

Sory ze tak zniklem na kilka dni ale mam troche spraw na głowie ostatnio...
Olej i filtry wymienione. Felunek zawiozlem do piaskowania, jeszce tylko poduszki amortyzatorów wymienie i zakladam letnie oponki... i ogien ! :D

kostek, Było dokładnie tak jak napisałes ! zgasiłem auto, poszedlem po fajki do sklepu i po odpaleniu temp lekko wychylila sie ponad 100 ....

PAKO, jak tylko pogoda sie poprawi trzasne jakies foto :)

m!xeR
Auto: scirocco r
Kontakt:

Post autor: m!xeR » czw cze 14, 2012 11:29

Temp. oliwy podnosi się po kilku minutowej przerwie pracy silnika. Też mnie to kiedyś zdziwiło i wtedy kostek_ja elegancko mi to wytłumaczył. Od tej pory jeżeli zatrzymuję się na chwilę i mam taką możliwość to nie gaszą auta :)

btw.

czosnecki zapraszam dzisiaj na spotkanie :) wprawdzie pogoda jeszcze się nie wyklarowała ale najwyżej spotkamy się pod zadaszonym parkingiem żeby pogadać. Jeżeli przestanie padać i przeschnie to pewnie zaliczymy to co tygryski lubią najbardziej ; )

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw cze 14, 2012 18:21

czosnecki, wszystko jest OK, nie przejmuj się :)

czosnecki

Post autor: czosnecki » pt cze 15, 2012 15:35

dzięki Panowie za pomoc ! i za zaproszenie :) Auto stoi na cegłach hehe ... Oddałem fele do roboty no i czekam po weekendzie do odbioru juz na letnich kapciach :D Dajcie znac przy nastepnej okazji z mila chęcia podjade i wyciaciągne jakies fachowe info o nowym nabytku - zeby tylko sie nie okazalo ze skladane z 3 :P ) pzdr!

m!xeR
Auto: scirocco r
Kontakt:

Post autor: m!xeR » pt cze 15, 2012 15:59

Jak nie chcesz żeby okazało się, że składane z 3 to musisz trzymać Lato z daleka od auta :D
Szkoda, że masz unieruchomioną eMeczkę bo dzisiaj lecimy na touge :(

Lato

Post autor: Lato » pt cze 15, 2012 18:51

ktoś mnie wzywał :) hehehe..... "nic o mnie beze mnie " i "bez niego nic się nie stało co się stało" :)))))
Na dzisiejsze upalanie macie moje błogosławieństwo, ja oblookam co z moją bunią słychować i może może Was pogonię :P
BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia :)

czosnecki

Post autor: czosnecki » sob cze 16, 2012 08:41

Auto sprawdzone dosyc mocno pod kazdym wzgledem (oczywiscie nie w ASO :P) no ale zawsze sie czegos ciekawego dowiem :P malowane bylo napewno ... :P

ODPOWIEDZ